FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Cezi
Femeie
23 ani
Vaslui
cauta Barbat
27 - 80 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / PESCUIT LA DUNARE SI IN DELTA DUNARII / intamplari ...patanii...amintiri  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
o sa incep eu...
a doua, a treia iesire pe Dunare... singur, doar la prima il avusesem ca tovaras pe Fane tiganu',"omul de servici" de la liceu...pacat ca era tigan, era cu mult peste multi romani...eram intr-a 11-a, era septembrie...o vara intarziata, stiu ca eram in short si tricou si-mi era cald...Dunarea era pentru mine o enigma(poate inca mai este), da' ceva incepuse sa ma atraga acolo, desi imi era mult mai comod sa merg pe canal si sa prind pe saturate bibani la pestisor(pe-astia ii prindea oricine stia sa agate o boarta vie in carlig), rosioare la cocolos de mamaliga la doua palme adancime, batca sau babusti un pic mai sus de fund, sau daca aveam rabdare niste carasi hotomani sariti de juma' de kil in locuri - credeam eu - doar de mine stiute...
Asa ca inarmat cu Daiwa telescopica "de trei saizeci" (pe care nu-mi vine sa cred ca o mai am si o folosesc si azi la fiecare partida) si cu Germina indestructibila la care am renuntat de bunavoie, m-am oprit in locul cel mai batut de pescari(care era de cele mai multe ori pustiu, atat de mult pescuiau atunci pe Dunare) si anume la Silvestru...aici se intalnesc apele canalelor de desecare cu Dunarea...apa limpede, dar amestecata cu alge si ierburi rupte de pompe, se pierdea in apa un pic mierlie, dar scazuta a Dunarii. N-am dat ""in gura", am dat un pic mai sus...vreo 20 de metri. Aveam de acasa momeli ca pe canal: rame si mamaliga...Nu stiu de ce in perioada aia foarte rar se prindea la mamaliga, chiar si crapul intra la buchet de rame... in sfarsit...Dupa chinuri indelungate de a face monturile sa stea cat de cat departe de mal (folosind niste plumbi care nu cred ca aveau mai mult de 30 de grame), am avut trasaturi finalizate cu scoaterea la lumina a unui fusar - asta mi-l amintesc clar, a vreo doi ciortanei si a unui somotei de gradinita...eram fericit, era altceva! erau alte specii!
Dar ceva "ma stresa"...in gura paraului, fierbea apa...Am dat cu mamaliga si nimic, imi sareau peste fire , chiar deasupra monturilor, adancimea nu era mai mare de 1m... Pana am vazut dorsala...noroc ca citeam reviste, eram ca un burete...am stiut , sau macar am baniut ca sunt AVATI...stateam in picioare si sareau la 3 metri de mine...eu dotare artificiale ... canci, dadeam la stationar. Da' nu-mi venea sa ma resemnez...stiam cate ceva (teoretic) despre pescuitul avatului...asa ca am luat un carlig "de-ala alb cu tija lunga" , i-am infasurat foita de plumb pe tija si am pus 2 rame ...si da-i jigging...dupa doua lanseuri aveam in carlig doar capetele la rame am pus altele si...si...l-am luat! n-avea mai mult de 300 de grame, dar ma uitam la el ca vitelu' la poarta noua...era primul meu avat...Bine ca nu daduse unul din ai mari, poate imi rupea si nu mai plecam pana seara de acolo... cam asa a fost inceputul...cam asa, ca defapt inceputul a fost prima iesire cand i-a rupt lu' nea Fane firul de 40 de la varf...


pus acum 15 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Citate din / si completari la postarea de mai sus ....


         ...Dunarea era pentru mine o enigma(poate inca mai este)

      Zic eu ca de mii de ani a fost si ramane o enigma ! Asta m-a facut sa renunt la pescuitul pe balti . Misterul profund si intunecat al Dunarii . Dincolo de toate apele in care ,, mi-am scaldat " firele , are ceva salbatic . Ceva .... nu stiu sa spun ! Istoric ? E ....in sfarsit , Dunarea ! Numai cine da in ea intelege ce vreau sa spun .

         ...Dupa chinuri indelungate de a face monturile sa stea cat de cat departe de mal ...

      Da ! Cunosc sentimentul ! Vii pe malul Dunarii convins ca esti pescar ! Chiar crezi asta ! Nu te-ai intrebat in schimb : Ce fel de pescar sunt ? Ce experienta am ? Ce caut eu aici ? Ce fac cu experienta mea ?
      Descoperi in bagaje ustensile de pescuit cu care , stupoare , nu ai ce face acolo ! Bambine , ace de la marimea 4 in jos , plute de linie , cracane suport de lansete , samd ! Descoperi ca liniile au vointa proprie ! Se asaza unde vor ele ! N-are nici o legatura cu locul in care ai vrut sa le arunci !
      Zbiara Didel la mine : Baaaaaah ! Pictoreeee ! Termina cu .... jucariile astea de pension ! Vrei peste sau poze cu pasarele ? Ia-ti berea , vino-aci si vezi ce fac ! ........... Si m-am dus !

         ... macar am banuit ca sunt AVATI... . ... Da' nu-mi venea sa ma resemnez...

      Iarasi da ! Auzisem despre ei ! Auzisem ca sunt ciprinide agresive ! Nici nu puteam concepe asa ceva ! Cum dracu ? Ruda cu carasul , si se repede la table ? Doamne fereste ! Si am insistat , rusinat de nepriceperea mea , pana l-am luat pe primul ! ( Aiurea ! S-a agatat el singur ! Si acum am convingerea asta ! Am avut-o si atunci , insa am respins-o ca sa ma pot bucura nestingherit  , si sa pot primi razand felicitarile amicilor ! ) Mama ! Mama ! Ce prinsesem eu ! Avat ! Voi va dati seama ????

         ... ma uitam la el ca vitelu' la poarta noua...

    Asta a fost la primul meu somn ! Cand am aruncat montura in apa ( construita la sugestiile amicilor cunoscatori ) ma gandeam : Astia nu sunt sanatosi la cap ! Ce dracu de peste inghite ....ghionoaia asta de morman de rame ? S-a intamplat s-o inghita ! Un somotei de vreo 3,5 kg. Primul lucru la care m-am gandit a fost : Doamne !!!!! Daca puneam mai multe ? Pe un ac si mai mare ? Ce bestie scoteam ??? Si .....ma uitam la el ca vitelul la poarta noua , gandindu-ma serios : Pictoreeee ! Ce dracu cauti tu aici ? ( Doamne ! cata gura avea !!!!! )

         ... i-a rupt lu' nea Fane firul de 40 de la varf...

    Si lui nea Fane al tau , si mie ! Si nu odata ! Pana-n ziua cand lui Didel i-sa facut mila de mine , mi-a tras firele de pe mulinete , mi-a dat ce mai avea prin bagaje ( 0,5 - 0,6 ) si mi-a zis : Du-te dracu ! Baga astea pe mulinete ! Barem sa contribui cu ceva baboi cand s-o face imparteala ! Pai ma scoti din sarite ! Pleaca saracu' ciortan  cu atata fir dupa el si moare-n chinuri !

                                         ......................

     Am intervenit aici pentru ca , nostalgic , am recunoscut alt  ,, bididiu " prima oara pe malul ,, Reginei " !
     M-a impresionat sa descopar ca tot ce am trait in acele timpuri , simtiri ce credeam ca sunt doar ale mele , le au toti cei ce au pasit pe malul ei si ..... au gustat-o !


      Sa-i pupa tati pe ei ..... de Dunareni !


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Cat s-au schimbat locurile la noi in zece ani...unele de la viituri, cele mai multe de la defrisari...ehe, inainte era altfel, inca e superb dar inainte era...salbatic.
   Al doilea an de "boala"... sau al treilea, parca... Aveam acum alaturi la multe partide pe Adi, cumnatu-meu , care avea pescuitul in sange de mic , de cand pescuia porcusori supradimensionati si cleni rataciti in apele paraului Brabova... Nu mai scapam de el, situatie care-mi convenea pe undeva, el avand masina , eu - nu, si imi amintesc ca il priveam tot timpul cu un aer de superioritate, eu crescut in raiul pescarilor, experimentat in scoaterea carasilor de multe ori "la kil" din marginea bordurii de bradis, el - un viitor pescar in devenire...si normal ca se umfla muschiu' pe mine... Nu cred insa ca era partida pe Dunare sa nu avem discutii, contraziceri, chiar certuri...a fost nevoie de 7-8 ani sa ne acomodam unul cu altul, sa ne cunoastem tabieturile, sa invatam pana la urma sa ne respectam...
   In sfarsit, cum spuneam...eram inca tot pe la inceputuri, dar nu chiar ca la inceput, mai deprinsesem cate ceva...incepusem sa mergem si noaptea, desi atunci era ilegal...eram din zona si speram sa nu avem probleme...eram in weekend singuri pe 2-3 kilometri de locuri de vis...
   Iulie, cald, tantari cu gramada, noride tantari ...aveam la noi o solutie... ne-au spart la glezne...a trebuit sa-mi infasor gleznele in hartie igienica ...dreaq ma pusese sa nu-mi iau cizme...Eram trei, noi doi plus taica-meu, care intr-un acces de plictiseala s-a hotarat sa prinda vreo 4-5 somotei intr-o ora cu Germina lui uitata de vreme, echipata cu mulineta de Arges, de-aia verde... Era aproape intuneric cand Adi s-a repezit la lanseta cu carasel, cu fir de 40...a apucat doar sa o prinda si a ramas fara toata montura...inca nu invatase cum e cu frana... Am stat toata noaptea pe lansete, degeaba...Dimineata am primit iar lectii gratis, de data asta cu niste platici...pana in kil(of, Doamne, bine ca nu au fost mai mari)...
Taica-meu pescuia doar cu lanseta aia amarata si noi nu luasem inca nimic...distanta intre noi era de maxim 50 de metri...   Adi a pus "picioru"-n prag:
- Ba, imi bag picioru', ma duc sa dau la artificiale!(defapt la artificiala, ca doar una cred ca avea atunci, o rotativa Mepps nr 2 "frunza de salcie"
S-a intors dupa un timp, o ora cred...avea un avat la vreun kil jumate...
- Il vazui cand sari, il luai dupa cateva lansari...a zis calm, desi era primul lui avat...
    Imi venea sa-l iau la bataie...
- Ma, si mai scapai unul la vreo 4 kile...era imens, il vazui...erau mai multi, cred ca vreo 20, sub un dud...asteptau sa pice dude...cum pica una, cum Hap!
Mi-a venit rau cand am auzit, i-am explicat ce ar putea sa fie, stiam sigur ca avatii nu mananca dude...
Era trecut de pranz, eram rupti de oboseala si am plecat...eu insa am revenit in zona peste cateva saptamani, cand am descoprit VADUVITELE...


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Cum spuneam, am revenit acolo, singur...a, da, eu eram in vacanta si imi placea sa merg singur...Cam 15 kilometri aveam de facut cu bicicleta, ii faceam cam intr-o ora, mergeam mult cu bicicleta, nu fumam, nu prea stiam de oboseala... Imi amintesc ca cea mai mare problema atunci cand mergeam la Dunare vara era gasirea (respectiv scoaterea) ramelor...Fiind o zona nisipoasa, locurile care tineau ramele-minune(de cele groase si negre de namol , la care se sinucideau somoteii si platicile babane) erau paraiele din marginea de sud a satului, care "izvorau" din cele cateva cismele si se varsau in ...gradinile oamnenilor. Asa ca de cate ori mergeam la Dunare, de atatea ori trebuia sa ma cert cu cate un purtator de cuvant al agricultorilor din zona, pazitor neinfricat al albiei paraului...da' ce nu face omul pentru o pescuiala la Dunare...
  Culmea e ca in dimineata aia de iulie sau august, pedaland grabit , tragand cu coada ochiului la roseata ce se intrezarea la rasarit, nu-mi era gandul la locul avatilor mancatori de dude, pe care Adi mi-l aratase la plecare...Un pic mai jos, cam cu 50 de metri, vazusem un loc de vis in care nu apucasem sa pescuiesc...era un loc proaspat format(asta nu o stiam atunci), poate de un an, doi cel mult...malul alunecase impreuna cu o salcie batrana si aval se crea un mic golf, cu adancime mare, fara agataturi...locul era umbrit pana dupa pranz, de alte salcii aplecate pana aproape de oglinda apei, dar care nu cedasera...Puteai sa si dormi linistit pe platforma ce se formase, asta daca te-ar fi lasat inima...
  Nu mai stiu exact ce am prins in dimineata aia, parca doua platici la vreun kil jumate, uriase pentru mine atunci...Eram pierdut pentru societate...
  Deja puteam sa experimentez, prinsesem peste... mi-am luat artificialele si m-am strecurat pe poteca imaginara(locurile mai libere pe unde se putea trece printre arbusti) mai sus, spre locul dezvaluit de Adi...am ajuns la butura din mal, chiar sub dud...malul era scobit, se tinea in radacini...trebuia sa cobor putin mai aval malul de vreo 4-5 metri pe radacini de dud, tari ca niste liane...jos puteam sa stau pe vreum metru patrat de namol, ceea ce am si facut fara prea mare filozofie. Pe langa mine, pe malul in care intrai pana la glezna, dude...multe dude, nu albe, nu negre, de-alea ...eu le zic mov...In apa, doar cateva unde apa intalnea malul, de la doua palme incolo, nimic...Am luat o duda si am aruncat-o mai sus cu vreo 10 metri...nu vedeam din pozitia aia sub oglinda apei, am vazut doar un val...picioarele incepusera sa-mi tremure, si nu de frig , ca era o caldura...
Am pus o rotativa nr 1, cu care dadeam dupa clean, pe Jiu...am lansat in acelasi loc unde aruncasem duda, stateam pitit, cred ca ma abtineam sa si respir...Dupa o lansare sau doua, am vazut Clar vaduvita cam la un kil si jumatate, care mergea curioasa dupa rotativa, parca s-o intrebe ce mai face, sau sa vada ce numar e...Am continuat, am insistat, degeaba...deja nu o mai urmarea nimic...Am mai aruncat o duda...nimic, am mai aruncat inca una...iarasi un val...Prostia omeneasca saraca...aveam momeala langa mine, calcam pe ea si eu dadeam cu table...din exces de zel poate, am facut o montura ad-hoc, aveam o bila buldo transparenta...am incercat sa pun o duda in carlig, da' nu prea statea, erau toate moi de abia se tineau. am schimbat cu o tripla mica, 12 sau 14...m-am speriat cand am lansat, ori bila era prea mare ori eu nu stiam sa lansez...am facut atunci cea mai ordinara montura cu pluta si plumb si am reglat adancimea...ca la rosioara pe canal, doua palme...n-am apucat sa studiez momentul trasaturi, al evolutiei monturii...aiurea!!! pluta s-a asezat in picioare si a disparut! Scandal aproape de mal, ca la nebuni, nu vreo forta extraordinara, da' scandal si scuturari din cap(nu al meu)...am tras-o precipitat la  mal si s-a facut toata numai namol...era sarita de kil... s-a linistit, m-am linistit si eu... au urmat partide de vis si cautari de locuri cu duzi aplecati...si alte specii mancatoare de dude...Bineinteles ca acasa prima grija a fost sa dau telefon la Craiova: - Adi nene, fii atent aici..........


pus acum 15 ani
   
@didelpro
MEMBRU DE ONOARE

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 875
...salut,da frate ,este minunat ce ne povestesti.Aveam si eu 3-4 locuri unde asteptam cu nerabdare sa se pirguiasca macar "dudele".Din pacate,defrisarile au facut ca acum sa existe "unul"singur.Anul trecut am fost pe acolo,locul nu mai este ca inainte dar "ei"se hranesc aproape la fel,basca ca de multe ori locul tine caras si crap, care nici el nu are "glicemia"marita!In urma cu multi ani aveam un loc unde daca nu facea servici ma duceam acolo ca la "balta saracului".balos,rosioara,vaduvita,rar caras si cite un crap gaseam, negresit.Curentul mai slab decit de obicei si o "spuza",compactam au intimpinat..........si,am inceput,balos si rosioara(eu unul, leg de cirlig ata de cusut,lunga de 5-6 cm ,care ma ajuta sa matisez duda sau dudele),avea perioade ,dadeam la fix asa ca am bagat al2-lea bat la 3-4 dude si..............am luat si crap,citiva ,citiva au rupt,dar am luat.Exceptind ,oala de la" bordei",unde era un dud vis-a-vis de circiuma,in buc.(cine stie,erau alte vremuri),pe dunare am prins de 2 sau3 ori crap,in rest numai albitura si uneori mreana.Cele bune!

_______________________________________
Sa ,, aiva ,, ochiu cat maslina !

pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
...ori malurile cu duzi sunt abrupte, ori malurile abrupte sunt cu duzi...cre' ca invers ...intre timp(adica dupa vreun an-doi) mai descoperisem un loc de-asta, unde prinsesem vaduvite mai frumoase decat as fi putut spera...
Noaptea de iulie ne adusese cativa somotei in juvelnice si ne agitam sa improspatam momelile in carlige pentru alt moment important al zilei, perioada aia imediat dupa ce se lumineaza, o frantura din dimineata si asa prea scurta...tragea cate-o platica din cand in cand… pe la 9 Adi n-a mai rezistat: - Cosmine, eu ma duc COLO! Era - si este - o competitie permanenta intre noi, chiar si la modul cine sacrifica primul o posibila captura adevarata la static, pe fund, in favoarea unui pescuit de doua-trei ore la vaduvita...LOCUL era la aproape un kilometru mai sus, traseul plin de plopi cazuti de la o defrisare proaspata…locul totusi rezistase, chiar daca aval de dud cu 10-15 metri era acum cazut un plop, cu crengile in apa si tulpina sus, pe mal…asa ca nu am avut remuscari prea mari, am ramas mai departe cu ochii pe varfurile lansetelor.
De pe insula , tot dinspre amonte, spre zona unde plecase Adi, auzisem ceva zgomote in dimineata aia (pescari sau oameni la taiat de lemne ), asa ca nu m-am mirat cand la un moment data am auzit strigate…nu desluseam prea bine ce…dupa vreo 10 minute in care strigatele se tot repetau, fara sa primeasca vreun raspuns, deveneam oarecum deranjat(ma, cata galagie fac astia)…mi s-a aprins cam tarziu beculetul ,dar mi s-a aprins! "DACA O FI EL?" am strigat si eu…iar a strigat, tot nu desluseam ce…"el o fi? hmmm" …am slabit franele si am inceput cursa…un kilometru obstacole (trunchiuri de plop) incaltat in cizme(la intoarcere am descoperit ca puteam sa alerg si pe dincolo de trunchiurile de plop, dar sa nu mai spuneti la nimeni)…in fine…cand am ajuns abia respiram…statea cracanat pe trunchiul de plop, deasupra apei, cu lanseta covrig: - BA, tu nu mai auzi? Hai ca nu mai stiu ce sa fac…am firu de 28, intra printre crengi de 2 ori da' iesi tot pe acolo…
Cand m-am apropiat si am vazut AMURUL, imi venea sa-l iau la palme(pe Adi, normal)…mie cred ca mi s-ar fi agatat in prima creanga din apa…Acum ca tot venisem trebuia sa fac ceva, n-aveam minciog si chiar daca aveam nu as fi avut ce face cu el, pestocul era chiar intre crengi, statea inca in pozitia fireasca, nu era obosit bine…m-am dezbracat si am intrat in apa…nu mai descriu ce forta avea cand l-am prins in brate, eu fiind deja cu apa la piept si EL- in elementul lui…treaba e ca l-am scos…avea in cerul gurii ancora 12 sau 14, minuscula pentru marimea lui…11kile…nu monstru, da' cam mare comparativ cu vaduvitele…de necaz, m-am si pozat cu el...Pai ce, nu era captura mea?


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Tot cam in perioada aia… poate cu un an mai tarziu, dar tot in iulie parca…Aflasem de niste intamplari cu somotei scosi si cu somni nescosi din apa, intr-un loc care si dupa trecerea anilor mi se pare tot misterios... Iar daca intamplarile erau povestite de Adi, cu siguranta ca erau adevarate… Aflat mai jos de un pinten argilos (scena de privit spectacolul avatilor) in care vara nu puteai infige un cracan,  locul cu pricina, nisipos-malos, era strajuit tot de acelasi mal abrupt suspendat in radacini de plopi si duzi, mal care tinea vreo doua sute de metri , pana unde incepeau sa se tavaleasca prin apa salciile mai lenese, mai nehotarate sa tina piept viiturilor… Locul il stiam, cred ca incercasem odata acolo, ziua, fara nici un rezultat… Adancimea era foarte mare si apa nu era prea hotarata incotro sa curga, se statea pe o "platforma" de un metru patrat, si aia cam inclinata …
Asa ca prima mea grija , la o saptamana dupa cele auzite, cand am ajuns in sfarsit "la tara"(de data asta el nu a avut timp) a fost sa dau fuga dupa rame (bineinteles cu agricultorii "calare" pe mine ca un intrus stricator de albii de paraie ce ma aflam) si dupa coropisnite(cu asta a fost mult mai usor ca aveam "sursa" in curte)…Spre seara incepeau sa se imbulzeasca niste nori dinspre rasarit, dar eu ieseam tantos pe poarta deja urcat pe bicicleta (Sa deschida cineva poarta aia! ), cu bagaje de parca voiam sa fac turu' tarii, sub privirile admirative ale vecinilor si parintilor, insotite desigur de cate o remarca de genu' "Nu esti sanatos la cap, taica!"
Ce mai conta? PEDALAM! Putea sa se intample orice, hehe…aveam si "trusa de scule"!!! chei ,patent, pompa, ventil, petece, prenadez… ca nimeni altu'! Ei bine, tot s-a intamplat ceva, s-a pus ploaia. Da' nu orice ploaie, de-aia cu galeata. Doar ce iesisem de pe sosea, facusem vreo 500 de metri pe camp si se pusese potopul…era cam ora 8 seara. Luasem cu mine un petic de folie, mai mult asa ca o masura de siguranta. Bine ca l-am luat! Am stat multicel sub ea…am fumat, m-am mai uitat sa vad daca se raresc norii, apoi am fumat iar…a inceput sa ploua marunt…
Trebuia sa fac ceva…putea sa si ninga, eu trebuia sa ajung pe malul Dunarii sa-i prind pe-aia mari de le scapasera lor! Asa ca…parca totusi nu ploua asa rau. Mi-am reluat drumul, mai aveam vreo 10 kilometri…am ajuns la "drumu' al rau", pe care dupa ploaie nu puteai merge decat cu tractorul… am luat bicicleta de coarne, m-am abatut de la drum cautand sa merg pe iarba…dupa cinci metri aveam rotile ca de Aro…am luat la subsuoara bicicleta cu tot cu bagaj si am continuat sa merg , parca eram drogat… pe la  11 jumate eram cu lansetele in apa, acu' putea sa se intample chiar orice…Da, s-a pus iar sa toarne cu galeata…si acum  imi amintesc cum tremuram cu hainele ude, sub peticul de folie pe care curgeau siroaiele… Dupa 12  mi-a dat ceva, inca ploua, da' trebuia sa tin de lanseta. Trasese in mal la rama, la o lanseta usoara, cu fir de 25, un somotei frumusel, de vreo 4 kile…pana l-am scos, m-am facut leoarca. Nu mai retin exact cum am reusit sa aprind focul, stiu doar ca nu aveam la mine decat chibrituri (sub nici o forma nu-mi explic de ce nu luasem o bricheta) si eram mereu preocupat sa le tin intr-o punga sa nu se ude…m-am dezbracat si am intetit focul, am agatat hainele pe langa foc sa se usuce, am mancat, se oprise si ploaia… Incepusera sa sara balaurii, dar pana cand s-a luminat mi-am facut de lucru pe langa foc mai mult, lansetele dormeau…
Abia s-a auzit clopotelul pe la 8 dimineata…lanseta "de trei saizeci", la coropisnita , plecase la plimbare …am prins-o, am ridicat-o, si am incercat sa fac…ceva…n-aveam ce, era urias…parea ca e agatata la un moment dat…abia cand s-a hotarat sa plece in treaba lui am vazut cu cine aveam de-a face. Poate nu a luat mai mult de zece metri de fir, da' nici nu i-a trebuit mai mult ca sa se bage…stie el unde. Dupa o jumatate de ora de tras si de slabit si de plimbat pe mal cu lanseta in mana incercand sa-l scot, am ajuns la concluzia ca e timpul sa plec acasa…Eram rupt de oboseala…La intoarcere a fost mai usor, ma obisnuisem…


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
si o poza din perioada cand ma durea "la basca" ...defapt se vede dupa basca...si nu numai
PS: chiar asta e locul mi-am amintit ca mai am poza asta

intamplari poza din perioada cand durea "la ...defapt vede dupa basca...si numai ps: chiar asta

41.2KB


pus acum 15 ani
   
@didelpro
MEMBRU DE ONOARE

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 875
Se intimpla prin 92.Dupa ce "vandalizasem" balta unde are acum casa iliescu ca nu imi vine in minte(dupa tincabesti stinga,este intr o padure,de, virsta) am plecat in balta.La vremea respectiva mergeam la murighiol ,pe dig pina la stilpul 69(stilpi de 380,de pe margine),faceam tabara la malul dunari, si pe el.Locatia, o stiam de prin 75 si suferise putine modificari,avea 2 anafoare si tinea peste.Cu un an inainte cunoscusem niste baimareni care treceau cu pneumatica zilnic pe celalalt mai si il c am "ologeau".Zis si facut!,uitete la noi antrenindu ne mai ceva ca "pataichin"la trecerea dunari,eram 7 si cel care traversa singur era "o femeie pierduta "in ziua respectiva."nenorocire"a cazut de cele mai multe ori pe mine ,lucru care ma facut ca dupa 2 luni sa am lotca de 19 cravace (parcata si azi acolo).In general,in delta programul este(cel putin pentru noi),stas:dimineata si seara baboi de "cazan"(merituosi, dau la spinn),ziua crap,si cine mai poate, noaptea somn(de trofeu ca altfel de 2-5 oca se prinde si ziua).Au venit si "minerii"(vorbisem cu ei in prealabil,imi pare sincer rau ca intre timp au renuntat,virsta si distanta cred ca au contat),ne am impartasit cu "aghiasma"de la ei(anoastra se stricase si prinsese culoare de "wischi",vorba lor),si hai la depanat amintiri si"mosmoande".Rezultatul dupa 7 zile:la crap i am "ologit"insa la somn ei ne au "naucit".Se pescuia numai in "radacini"se pierdeau cirlige "girla",basca cite 3-10 m de linie.Ei isi faceau singuri cirligele,in fiecare iarna citeva sute"MUNCA",nu gluma,aratau mai ceva ca orice cirlig de firma si le faceau cum vroiau(lungime tija,curbura,alea,alea),am unul la oglinda in masina de atunci.Cei care dadeau dupa crap ,parca dadeau dupa clean,2 lansete telescopice lungi 4-5 m,mincioc,juvelnic si patratele.Mergeau zilnic 1-2 km in care gaseau (sau isi faceau,"si cine stie cunoaste",ce inseamna sa iti faci loc, unde sunt"muri",5-7 locati,in care de multe ori il gaseau si faceau 2 drumuri sa il care.Astazi nu mai este la fel,braconajul excesiv a facut sa nu mai mergem(citiva dintre noi,alti persista in greseala cum le spun eu),iar cei care,mai merg, cauta locuri cit mai "virgine",din pacate ele nu mai sunt.Pe dunare si pe canale se circula ca pe A2,viata, viata adevarata tinde sa devina "legenda"in "EA",o minune a lumii de care ar trebui sa avem nu numai admiratie ci si "GRIJA",din tot sufletul.

_______________________________________
Sa ,, aiva ,, ochiu cat maslina !

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la