FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
the_sexy_girl_alive pe Simpatie
Femeie
24 ani
Covasna
cauta Barbat
24 - 47 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Vaduvita - Cum pescuim vaduvita  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Vaduvita

(Leuciscus idus)





Raspandire geografica

Vaduvita se gaseste in Europa de la Rin si Dunare pana la Ural. Lipseste in apele din peninsulele din sudul Europei, in Romania apare pe tot cursul Dunarii, in baltile de langa fluviu, precum si in toate raurile mai mari de ses, pe cursul lor inferior, in zonele de varsare in Dunare, in unele lacuri litorale si in Razelm.


Caracteristici

Corpul pestelui este relativ inalt, acoperit cu solzi bine fixati. Gura este mica, terminala. Linia laterala se indoaie usor spre partea ventrala.


Colorit

Dorsala pestelui este cenusiu-verzuie sau albastruie, cu un luciu auriu. Laturile sunt argintii cu reflexe albastrui, fata ventralei este alba. Dorsala si caudala pestelui sunt cenusiu-violete, ventralele, pectoralele si anala sunt roscate. Irisul pestelui este auriu.


Dezvoltare

Lungimea cea mai frecventa este de 30-45 cm, greutatea de 300-500 g. Se pescuiesc mai rar si exemplare de 50-60 cm lungime si de 1-1,2 kg.



Biologie

Vaduvita este o specie caracteristica raurilor si fluviilor mari cu un curs foarte incet. In baltile din lunca inundabila a raurilor se gaseste temporar ca un semimigrator. Iarna si primavara se gaseste in apropierea gropilor, vara in schimb se ridica in straturile superioare, iar uneori apare chiar la suprafata apei, in zona malurilor. Traieste pe langa copacii rasturnati in apa, in preajma radacinilor de salcii, in zona zagazurilor.
Se reproduce relativ timpuriu, in perioada dintre sfarsitul lunii martie si aprilie, la o temperatura de 7-8 C. Atinge maturitatea la 4-5 ani. Femela depune 20000-125000 boabe de icre cu un diametru de 1,2-1,6 mm.
Vaduvita se hraneste cu larve de insecte, in special cu larve de Chironomus, cu scoici si melci mici, detritus vegetal si plancton.
Carnea sa este gustoasa, apreciata.


Pescuitul sportiv

Se pescuieste cu varga usoara, cu carlig mic (6-12), in functie de momeala folosita (rame, cosasi, viermusi etc.). Uneori se prinde si la lingura mica, cand se pescuieste la stiuca sau clean. Muscatura este slaba, iar carligul se inteapa la cea mai mica semnalare. Uneltele si metodele de pescuit sportiv seamana cu cele folosite la platica.

Lungimea minima admisa la pescuit: 30 cm.


( articol preluat copy-paste )



   Un deliciu de peste ! O pupa tati ! ( nota personala ! )


pus acum 15 ani
   
flavius angling
Vizitator



Sa aducem si ceva poze nu?

vaduvita cum pescuim vaduvita aducem ceva poze nu?

87.4KB


pus acum 15 ani
   
flavius angling
Vizitator



2

vaduvita cum pescuim vaduvita

35KB


pus acum 15 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
cateva observatii personale: ca si comportament si dieta, pun vaduvita alaturi de clean, desi mi s-a parut mult mai sperioasa nereusind sa prind in acelasi loc mai mult de 2-3 exemplare. Musca hotarat si trasatura e puternica, chiar violenta zic eu, lucru valabil pentru momelile naturale, fiind insa mult mai prudenta in atacarea nalucilor decat ruda sa apropiata, cleanul. Nu voi folosi niciodata la vaduvita carlig mai mic de nr 4, pentru ca are obiceiul sa se zbata puternic la suprafata apei si are gura cam moale... Drillul nu este unul spectaculos, poate doar prin prisma faptului ca se prinde de regula in zone cu multe obstacole. Pe Dunare, exista exemplare care depasesc 3 kg.

pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1177
Respect pentru pestele asta, astazi am prins prima vaduvita de cand pescuiesc, spre bucuria mea, am si pozat-o si i-am si dat drumul bineinteles.

A, sa nu uit la paine am prins-o.

vaduvita cum pescuim vaduvita respect pentru pestele asta, astazi prins prima vaduvita cand

45.7KB


_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1177
Si inca una...

vaduvita cum pescuim vaduvita inca una...

46.7KB


_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Este un super peste, o splendoare in al pescuii.
Pescuind destul de rar pe Dunare, unde se poate pescuii predilect acest peste, nu am avut prea multe ocazii de a ma intalnii cu el. Cu toate astea, avand destul de multe competitii in zona dunarii, a trebuit sa ma pun la punct cu particularitatile acestui peste.
Cea ce nu se prea gaseste prin publicatii, este ca pestele este un peste de card, se deplaseaza mult si repede, seamana ca si comportament instabil cu rosioara mare dar are diferente pregnante de comportament in celelalte preferinte, ii place zona de curent, iubeste nada de calitate care i se preteaza cat mai bine. Iubeste mult viermusul de carne atat ca si nada cat si in carlig. Predilect viermele alb.
Se poate pescuii cu bologneze lungi de obicei minim 7m de regula 8-9m.
Mai rar cu matchul, atunci cand se afla in zone de curent.
Se poate aborda si cu fixe lungi deoarece se apropie mai greu de mal, zonele ei preferate fiind catre santurile si senalurile unde se mentine un curent acceptabil.
Este un peste foarte hraparet. E in stare sa manance foarte multa nada pana cand se unfla si pica in letargie. Se lasa dusa de curentul apei pana la multi kilometrii distanta. In aceasta letargie se poate pescuii cu mincioagele.
Este pestele care cand intra pe nada bate tot... greu sa existe pesti care sa reziste luptei cu vaduvita. Nu ma refer la vaduvitele micute.
Crapul si alti pesti cand intra pe zona nadita inseamna ca vaduvita s-a retras undeva ori speriata ori a plecat dupa nada nefolosita corespunzator.
Am pescit in competitii multa vaduvita, intr-o singura manse am prins peste un sac de vaduvita, undeva pe la Cotul Macinului...Cine stie sa o speculeze in competitii castiga sigur. Este pestele care te ajuta enorm... una ca se pescuie cu frecventa mare si alta, recuperezi multa nada in burta lor... creste spectaculos la gramaj...
Fata de adancimea apei, cred ca cel mai bine se poate aborda un pescuit de valoare in ape mai adanci, adancime medie 4 m, trasaturiele vaduvitei se manifesta intre ape de la jumtatea inferioara a apei, pana la fund. Pluta trebuie sa fie fixa pe fir, tocmai pt a putea sesiza trasaturile de parcurs de cadere ale acestui peste. De la topaituri ale plutei pana la scufundati ferme sau ridicari puternice ale plutei, toata gama de trasaturi este in arsenalul vaduvitei.
In conditiile in care se poate pescuii cu rubeziana, ofera o pescuiala de neuitat. Lupta tare, intinde elasticele de numa, e super de pescuit mai ales in rube...
Este un capitol destul de vast si de productiv in acest pescuit super frumos...
Atentie... vaduvita pleaca de pe nada la fel de repede ca si cum a intrat, de asta spuneam ca se aseamana cu rosioara ca si comportament inprevizibil, asa ca, o nadire defectuasa poate duce la disparitie a bancului de vaduvita imediat, o nadire meseriasa poate tine vaduvita mult mai mult timp pe nada....
Pacat ca in ultimii ani populatia de vaduvita a scazut foarte mult... s-ar putea chiar sa fie interzisa pescuitului cu plasele o perioada de timp, bine, asta daca acest lucru intereseaza pe cineva... dar,  practic greu de crezut acest lucru...


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
as dori sa va arat un exemplar superb de vaduvita cu o greutate de 1 kg

vaduvita cum pescuim vaduvita dori arat exemplar superb vaduvita greutate MEMBRU DE ONOARE

37KB


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
poza nu este chiar reusita dar asta mai putin conteaza pt ca nu am putut sa fac poze pe malul apei nu aveam aparatul digital la mine

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
felicitari pentru captura, este un peste deosebit...poate ne spui si pe ce apa l-ai prins, la ce momeala, chestii de-astea...

pus acum 14 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1177
Extraordinara captura.

_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
pai momeala nu e un mare secret buchet de viermus bicolor unul rosu unul alb varga de 4m carlig Gamakatsu F22 nr. 14, fir 0.14, si desigur mincioc iar pestele l-am prins pe  Dunare pe faleza din Galati in timp ce pescuiam pe fund la platica.... anul asta am prins 2 exmplare de 1 kg iar anul trecut pe acelasi loc am mai prins una la 800 gr iar in ziua urmatoare un crap la 1.7 kg  tot la fir de 0.14 oricum consider ca pescuitul in ape salbatice nu se compara cu pescuitul din crescatorii din orice punct de vedere iar in crescatorii aproape oricine prinde peste in timp ce in ape salbatice lucrurile nu stau chiar asa

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
.....,,oricum consider ca pescuitul in ape salbatice nu se compara cu pescuitul din crescatorii din orice punct de vedere iar in crescatorii aproape oricine prinde peste in timp ce in ape salbatice lucrurile nu stau chiar asa" ......

.......ABSOLUT CATEGORIC ! Felicitari !


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
pentru cei ce vor merge la Dunare in urmatoarele zile sau saptamani: cautati duzii de pe mal, acum este momentul de dat la vaduvita!

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Recordul mondial

category: rod & reel
weight:  4,40 kg (9 lb 11 oz)
length: 61 cm (24 inches)
locality: Rhine River, Germany
year:     2000
caught by: Mike Kindel

vaduvita cum pescuim vaduvita recordul rod & 4,40 oz)length: (24 rhine river, 2000caught by: MEMBRU DE ONOARE

19.4KB


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
...o vaduvita la rotativa...

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Si la noi in Delta se prind vaduvite adesea la naluci mici, pe unde pescuiesc eu trage doar intr-o singura perioada a anului...iar la spining nu am cum sa incerc pentru ca sunt multe agatatori, in afara de buchet de viermi si rama alba cu ce momeli ati prins vaduvita de talie mare, sunt dispus sa incerc orice.

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Porumb ,, Bonduelle" . Chiar azi am vb despre asta la ,, summit " .

Si la dude , la vremea cand dudele-s coapte , vb lu' Cosmin , in preajma unui dud ce scutura-n Dunare .


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
August 2001...2,6 kg cea mai mare

vaduvita cum pescuim vaduvita august 2001...2,6 cea mai mare

42.3KB


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Bijuterie !!!

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
    oau...la ce le-ai prins? Sunt...incredibil de mari!!!

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
La duda, Ionutz... La un kil "si" am prins destule, dar peste doua...o singura data in viata,doua,  la interval de 10 minute...

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Poti sa imi explici si mie cum se poate pescui la duda...ce fel de carlig, fir, montura etc.

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Ionutz, cuvantul "montura" este cam pretentios pentru ce folosesc eu la vaduvita (si uneori la clean)...Firul de 0,25 e suficient de gros (ca rezistenta) si suficient de subtire pentru "lanseuri" (care de cele mai multe ori nu depasesc 7-8 m)...In capatul lui un carlig nr 4 (dar iti vor scapa destule) sau o ancora 10-12(rateurile tind spre zero, dar nu vei mai putea elibera aproape nimic...in caz ca ai de gand). Asta e "montura", in rest conteaza perioada (iunie-august), locul(sub duzi) si...abordarea. Lasa momeala sa "curga" cat mai natural

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Eu am prins vaduvite intr-un loc cu apa adanca la mal, curent puternic si bat de 4m..fir subtire, si in acelasi timp luam si platica, chestia este ca acolo acest peste apare maxim 2-3 saptamani, fiind un peste migrator oare as putea sa il prind si la duda? As putea sa incerc 2-3 ore pe partida la duda sau la bob da mamaliga si in rest la viermusi..am mai auzit ca trage bine si la rama alba...Mai am de asteptat cam aproape 2 luni pana cand vor sosi si pe meleagurile mele, pana atunci am timp sa ma pregatesc destul...As putea sa dau si la spining, dar locul are destule agatatori si e cam riscant...

Modificat de Rockyonutz (acum 14 ani)


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Crede-ma ca inca am ramas marcat de poza pe care ai postat-o, inca nu mi-am revenit din soc...din punctul meu de vedere nu se poate exprima in cuvinte frumusetea unui dril cu un astfel de peste...mai ales ca e atat de rar in zilele noastre...

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Drignei
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 3056
Nu drillul a fost cel mai spectaculos, ci "atacul"... asta mi-a ramas in minte: eu pe un mal inalt de 4-5 metri, pitit pe dupa maracini (avantaj eu - la lanseu - ca sa faca duda "plici" sub coroana dudului aplecat), si EA... rasarind din adanc la o palma de oglinda, sorbind calm "fructul oprit" ...si intorcandu-se cam grabita...
Un amestec de static si spinning Un fel de..."la plesnite"


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la