FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deea_mha
Femeie
25 ani
Dolj
cauta Barbat
18 - 80 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Oblete - Pescuitul obletelui  
Autor
Mesaj Pagini: 1
sorin
Membru

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8
pentru incepatori, un curs rapid de pescuit se poate face cu ajutorul obletelui. avantaje:
- de obicei sunt grupati in bancuri destul de numeroase, care pot fi tinute pe loc cu usurinta, cu o nada fina, care se imprastie usor si rapid in apa.
-numarul mare al obletilor din banc sigura o cadenta destul de mare a capturilor si astfel invatarea miscarilor corecte , ajuta de asemenea la invatarea miscarilor plutei( muscatura prin scufundare, muscatura in lateral, muscatura " pe cadere").
- sunt pesti destul de energici in apa , provocand de multe ori palpitatii la ideea ca " a intrat unul mare".
pentru copii, consider ca e scoala perfecta, ei plictisindu-se destul de usor.
ustensile? undita de maxim 4 metri, cat mai usoara cu putinta, fir 0,14 - 0,08 mm,carlige nr. 20, ascutite cat se poate de bine, pluta pana in 0,5 grame, viermi albi, nada de firma sau nada de casa, facuta din biscuiti macinati fin in amestec cu strot de floarea soarelui, de asemenea macinat fin. nada se umecteaza in doua feluri: putin umezita, doar cat sa se poata lega si arunca, si foarte umezita, aproape o supa , totusi trebuie sa poate fi aruncata. nada putin umezita de regula atrage obleti mai mari, cea umezita mult, obleti mici.
obletele are gura indreptata in sus, ceea ce indica un peste care se hraneste in suprafata, solzi marunti, care cad usor, lungimi obisnuite 5- 10 -15 cm. vara se poate prinde cu usurinta, totusi si iarna, daca apa nu este inghetata, vremea se incalzeste si aveti larve de chironomide, puteti avea surprize placute.
denumire stiintifica: alburnus alburnus

oblete pescuitul obletelui pentru curs rapid pescuit poate face ajutorul obletelui. avantaje:-

38.2KB

Modificat de sorin (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 228
cand nu trage deloc la prut ma apuc de pescuit la oblete ca sa nu ma plictisesc de tot )

pus acum 15 ani
   
misgurnus
Vizitator



intr-adevar pescuitul obletelui are o frumusete a lui. dar in poza nu e oblete, e lupul obletilor (avat) - aspius aspius

pus acum 15 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 995
cu un 0,12 nu merge ? 0,14 e mai gros ca 0,14 , nu ?

pus acum 15 ani
   
alinescu
Vizitator




dori a scris:

cu un 0,12 nu merge ? 0,14 e mai gros ca 0,14 , nu ?

cum vine asta? vrei sa spui0,14=0,14 poate


pus acum 15 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 995
mai gros ca 0,12 ... sau 0,10 ...

eu folosesc fir principal de 10 ... forfac de 0,08 sau 0,10 ... carlige sub 16 ... problema e cu gasirea plutelor .


pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 612
dori....plutele le procuri f.usor.....dak nu gasesti,sau nu vrei sa di banii pe ele....ia'le frate din sura de cocenisunt destul de bune si de accesibile!

pus acum 15 ani
   
dori
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 995
Am incercat dar nu-mi plac ... si daca nu-mi plac nu am incredere il ele ... si daca nu am incredere nu sunt atent la pluta ... si daca nu sunt atent nu iau nimic ) ...

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Foarte coresc Dori. Imi place cum gandesti. Nu sunt adeptul " in loc de, "sau " merge si asa".
Complet gresita idea de a face un compromis. Potzi aborda un pescuit din puntul de vedere profi si rezultatele nu vor inceta sa apara...


pus acum 15 ani
   
Mihnea
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1177
A luat un prieten de-al meu azi un oblete de la Cernobal, am luat si eu unul mare dar pe al lui l-am pozat pt voi

oblete pescuitul obletelui luat prieten de-al meu azi oblete cernobal, luat unul mare dar lui l-am

48.5KB


_______________________________________
Prinzi nu prinzi tot pescuit se numeste

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
Obletele, o fascinatie a pescuitului din toate timpurile si toate tarile care poseda aceasta minunatie a apelor.
Reprezentant de baza in competitiile nationale, din anii pe cand se puncta fiecare peste cu 5 puncte, precum si pestele care a salvat si inca va mai salva multe competitii si a adus si va mai aduce, multe medalii de aur pe panoplia multor campioni chiar mondiali, pescuit cu tehnici de mare viteza pana la tehnici de rubeziana, a creat o tehnica si tehnologie speciala, cale de deschidere a apetitului catre pescuit a celor mai multi pescari sportivi, iubit si hulit deopotriva, creator a multor cluburi de pescari sportivi, si inca cate se mai pot spune despre acest minunat pestisor...obletele....
  Intradevar, se poate incepe cu pescuitul lui in stilul cel mai amatorial sau se poate perfectiona ajungandu-se la stiluri de campioni. De la cate unul la cca 5 minute la frecvente de 5-8 pesti, sau chiar si peste,  pe minut, obletele a reclamat o pregatire mai speciala pt. a putea fii abordat in toata splendoarea acestui pescuit.
Astfel se concep nade foarte sofisticate, de regula fiind si cele mai scumpe, carlige foarte pretentioase si de regula foarte greu de gasit, vergi la fel de speciale, scaune, juvelnice, si nu in ultimul rand foarte multa pregatire si antrenament pt. a aborda la justa valoare o astfel de partida.
Cu alte cuvinte este un capitol vast, o discutie poate fara de sfarsit, cu alte cuvinte, este o scoala. Multi o cunosc, multi vor sa o cunoasca....
Postez cateva poze cu acesti minunati protagonisti...


pus acum 15 ani
   
filica ciutac
Vizitator



superb ultimul oblete.30cm!

pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
este un oblete care are si o istorioara...
La vremea cand l-am pescuit, Victor Tarus, care erea redactor al revistei Pescar Modern, si al carui colaborator eream, vazand pozele acestui oblete, a refuzat sa creada ca e vorba despre un oblete ci spunea ca e orice numai oblete nu.
Din acest motiv am trimis pestele la facultatea de biologie Bucuresti pt a se omologa si a se emite un certificat de omologare privitor la specie si celelate detalii.
Infine, dupa ceea ce a fost emis acel certificat, a fost publicat si obletele si a fost si premiat cu un carligut Mustad de aur, ce-i drept nu pt pescuitul obletelui.
Dupa ceva vreme, mi-am dat seama in ce tara traiesc.
Am primit solicitare de la o revista italiana de cel mai inalt prestigiu sa le permit publicarea pozei cu obletele giant.
Nu dupa mult timp, a aparut si solicitarea englezilor. Acestia aveau o disputa de ceva vreme intre ei si francezi care au prins cel mai mare oblete din lume. Erea vorba despre un oblete, care, dupa cate imi aduc aminte se afla undeva la cca 260gr... destul de mare, nu?
O data ce au auzit ca obletele meu avea 350 gr, au pus captul disputei.
Spuneam ca mi-am dat seama in ce tara traiesc, deoarece cei de afara m-au intrebat daca nu s-a ocupat nimeni din tara, sa-l inregistreze in cartea recordurilor... ma rog... am ramas pe ganduri... altii se bateau care  cum sa inregistreze un record in materie, si altii care-l aveau la o valoare certa, nu s-au interesat nici macar pana acum... Oricum, acum e tardiv...
Dar, acum as putea sa-i instiintez pe cei ce isi exprimau nedumerirea inregistrarii unui record de f mare lomgevitate, ca noi, romanii, avem recorduri de mare seama inregistrate, ca cel mai mare carnat din lume si mai stiu eu ce a mai facut domnul primar al capitalei domnul Oprescu....
A nu se intelege cunva ca am facut o aluzie la tara celor mai mari carnatari din lume... nu... nici pe departe...


pus acum 15 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
si uite cum se leaga treburile..cum le aranjeaza Dunmezeu... fara sa ma gandesc, astazi, m-a contactat un foarte bun amic din Italia, unul dintre cei mai de temut concurenti si campioni pe care i-am cunoscut, si cu care nu mai vorbisem cam din ianuarie, si care printre altele, mi-a spus ca in februarie a fost la o competitie in Spania unde a pescuit oblete...
In 3 ore de competitie a prins 17680 gr oblete, cam 1150 de pesti...
Referitor la frecventa despre care vorbeam, a pescuit cu o frecventa medie de cca 6,4 pesti pe minut....Asta in competitie, unde e foarte greu sa realizezi o astfel de frecventa....
Si ce credeti? a iesit iar campion....


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
pai asa se castiga concursurile- obletii sunt usor de prins mai ales daca ai o linie subtire si carlig mic iar viermusii sunt perfecti ca momeala dar un lucru pe care multi nu il stiu este ca obletele se poate prinde si pe fund mai ales cel de dimensiuni mari cel putin acest principiu se aplica mai mereu la dunare.

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Catch & Release
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Oblete

oblete pescuitul obletelui oblete

38.5KB


pus acum 14 ani
   
Catch & Release
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
Obleti

oblete pescuitul obletelui obleti

82KB


pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
Ieri am fost la Iarba verde si pana sa vina Prietenul meu pescuiam la pluta cu carlige de 12 si imi tot tragea si ma intrebam de ce nu iau
Ajunge Prietenul meu si cum a dat cu pluta-n apa a scos 2 obleti odata ! La mine nimic ... nimic...nimic..
Dupa 5 minute in care la fiecare lansare scotea 1-2 obleti , ma intreaba :
-Ba P**A tu ce carlige ai acolo?
-Pai am de 12 in puii mei
-Ce vrei ma , sa prinzi balene cu alea ?
-Pai da tu cu cat dai Mestere?
-Stai ca iti dau eu o montura !

Zis si facu imi schimba montura cu 2 carlige de 16 !!!
Eu in gluma , il intreb :
-Cum ai vrea sa trag viermele prin asta     


_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Eu am dat si cu 20... si cu 0.06 deobicei la inceputul lunii februarie cand obletele e foarte molatic.

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
 
Cu 20? :P , da nu e cam greu sa faci montura ma Ionut
A , si fir de 0.10


_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
Catch & Release
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 12
DeyuXel paote pui o poza cu montura folosita .
Eu dau cu un sinur carlig dar cu 2 as face ravagi . Doar ca n-am idee cum sa-l leg pe al 2-lea


pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
Nu am baterii la aparat  ca ti-as arata eu poza ! Dar pot sa iti explic !

_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
Legi normal un carlig cu  Nodul Snell  la capatul celalalt faci exact la fel.
Acuma ai un fir de 30 cm cu 2 carlige de 16 . Indoi firul in 2 parti inegale , astfel incat sa fie unul mai jos si altul mai sus !
Fir intins !


_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Un sfat nu e prea indicat sa pescuiesti la undita cu 2 carlige unul se poate agata chiar daca dai la oblete sau la orice peste un carlig e intotdeuna de ajuns eu am patit-o la Dunare am intepat un salau si pana la urma l-am pierdut, al doilea carlig se agatase intr-o cioata...Lacomia strica omenia!

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
Noi vorbim acuma de oblete  ... Normal , cand pescuim la fund nu mai punem 2 -3 carlige ca se agata de fund sau si de minciog (eu am patit-o)

_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
Petean Razvan
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 21
Ma scuzati ca intervin .
Deyu nodu Snell este un nod pentru carlige cu octet !? Unde ai gasit carlige de 16 cu octet?


pus acum 14 ani
   
Petean Razvan
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 21
Uitati cum m-am gandit eu

[img]
[/img]


pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Acesta este unul dintre cele mai bune noduri pentru carligele cu paleta, il folosesc cel mai des iar pentru carligele cu ochet folosesc nodul Clinci.

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Petean Razvan
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 21
Fara suparare , dar nodul Clinci este un nod pentru varteje . Pentru carlige cu octet folosesc nodul fara nod.

P.S Scuzati  claritatea desenului dar e facut de mine .


pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Nu ma supar, eu pe acesta il folosesc si pana acum n-am avut probleme, si il folosesc si pentru varteje, este un nod simplu si eficient.Tu ce nod folosesti pentru astfel de carlige?

_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Petean Razvan
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 21
Pentru carlige cu octet folosesc nodul fara nod.

am scris mai sus


pus acum 14 ani
   
Petean Razvan
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 21
Oare aceasta montura nu poate fi folosita si in pecsuitu carasului?

pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
Salut Razvan ! Rectific postul de mai sus ! NU ESTE NODUL Snell , Lasa-ma ca sunt prea bolnav ca sa mai gandesc corect , Scuza-ma ! Este montura asa cum ai facut-o tu dar cu carligul de sus orientat in partea cealalta !

Montura aste este si de caras , si de Scobar/Morunas ! Dupa cum stim Scubarul este un peste "spurcat"! Cu un fir de 0.10 -0.08 si niste carlige de 14-16 ne putem intalni cu el ...

La caras carlige de 14 !   


_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
Maryus
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 570

Petean Razvan a scris:

Pentru carlige cu octet folosesc nodul fara nod.

am scris mai sus



Se poate folosii si clinch  la carligul cu ochet ... 


pus acum 14 ani
   
DeyuXel
MEMBRU DE ONOARE

Din: Hunedoara/Nürnberg
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 491
Eu folosesc Nodul Grinner ,eu il folosesc la agrafe , lingurite , twistere si la carlige cu ochete !

_______________________________________
Cand e sa n-ai noroc , dai de un cui si-n PI**A !

pus acum 14 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 612
Haideti sa va povestesc ceva:Am fost ieri pe o balta la stiuca,la spin am insistat vreo 5 ore si nu am avut nici macar un atac.M'am mutat pe o balta alaturata unde stiam k este oblete.Balta e destul de mica(are cam 50 m lungime si vreo 15 latime...adancimea maxima e in jur de 3 m...)Am avut ceva nada din biscuiti cred.Am amestecato cu ceva nada benzar ice mix,am nadit si am inceput pescuitul....In 3 ore am prind decat 10 obleti,si aia mici,pe cand niste tipi,prindeau langa o creanga mare,cazuta in apa unul dupa altul,si asta fara nadire....Toti obeltii din balta stateau langa acea creanga.Cine reusa sa lanseze pana langa prindea,cine nu statea si se uita la ei...Exista vreo sansa sa aduc bancu mai langa mal?

pus acum 14 ani
   
Adelin
Membru de baza

Din: Rosiorii de Vede
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 217
Vreau si eu sa stiu o nada buna pentru obleti si perioada in care se prind bine ca am o balta unde prind uneori si oblete si as vrea sa dea mai mult nu numai carase

pus acum 14 ani
   
dadylures
MEMBRU DE ONOARE

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
PESCUITUL OBLETELUI:
O sa caut sa fiu cat mai succint si sa fiu cat pe intelesul tuturot. Unde nu reusesc, ma puteti trage de maneca. Nu ma supar.
Sa incepem cu inceputul.
1- varga: trebuie sa fie o varga la inceput un 3m, o varga usoara, foarte rigida cu actiune pe varf si varf blectorat.
Este bine sa aveti o trusa de vergi de acest gen. Pt. pescuit de agrement, as incepe setul cu 2,5m, apoi 3,0m, 3,5m, 4,0m, 4,5m. Se poate si mai lung.
Dar ma repliez pe 3m. De ce? pt simplul motiv ca de cele mai multe ori, obletele nu este foarte dispus sa vina mai aproape. Dupa ce l-am cantonat la lungimea de 3 sau 3,5m, putem sa aducem pestele la distante mai mici de mal astfel avem un ritm mai mare, deci o viteza mai mare si o productivitate mai buna. Se poate observa ca daca micsorand distanta fata de mal, scade si latia pestelui, sau nu mai intra babustile si carasii, atunci avem o problema. Pt a elimina acest inconvenient, facem sondarea apei.  Ce e sondarea. Sondarea este o operatiune foarte simpla si utila si care se practica in toate stilurile de la rube la fixe scurte.
Se foloseste o bucata de plumb care cantare 4-7 grame, cam asta este marja de greutate cea mai utila. Se ataseaza carligului si se lasa sa atinga fundul apei pe o linie cat mai verticala posibil. Astfel daca pluta nu se mai vede, ridicam pluta pina cand aceasta ne va indica pozitia ei ca fiind limita adancimii apei. Din acest moment stim sigur cat este apa la, sa zicem 3,5. Vom sonda cu varga de 3,0m si vom stabilii adancimea la aceasta distanta de mal apoi cu 2,5m etc. Observam ca apa e uniform la adancime in aceasta marje pe care o vom aborda, si vom aduce pestele pe 3,5 apoi il mutam prin nadire pe 3,0m apoi mai aproape.
In cazul in care exista praguri, adica la varga de 3,5m avem adancime 2m iar la varga de 2,5m, avem 0,7m... este o problema, este o scadere brusca sau poate avem un prag in fata. Pestele nu se va simtii foarte in siguranat la o astfel de adancime mai mica si va alege zona de dincolo de prag, pragul pesntru el este un pericol. Atunci vom alege locul unde vom nadii sa fie la o adancime sa zicem cca 1,5m constanta.
Aceasta decizie o putem lua dupa ce am sondat apa si cunoastem evolutia formei fundului.
LINIA:
Linia trebuie sa fie aleasa ca grosime si greutate a plutei functie de distanta la care abordam pescuitul, functie de adancimea la care ne adresam.
Astfel pt pescuitul de suprafata, putem folosii o pluta de 0,2-0,5 gr, montata pe un fir mama de 0,08mm. In caz ca abordam un pescuit intre ape, putem folosii tot o linie de 0,08mm dar un gramaj ceva mai ridicat, pina la cca 07-0,8gr. Daca vrem sa mergem repede cu momeala pe fund, mergem tot pe o linie de 0,08mm dar cu un gramaj in jur de 1-1,2gr.
In caz ca pe fund intra si pesti mai mari, avem rupturi, putem sa mergem cu linii de 0,09 sau chiar 0,10. Acum pt. pescarii mai incepatori, este bine sa foloseasca de la inceput fire ceva mai plinute, sa zicem 0,10 chiar si 0,12mm. Ma refer la grosimi reale.
Cu timpul, dupa capatarea experientei se poate trece si la firele de 0,08mm, nu sub.Lungimea liniei trebuie foarte bine apreciata de catre pescar. O linie mai lunga face greoaie interceptia pestelui, o linie mai scurta va solicita mai mult blectorul si va smulge carligul prematur din gura pestelui, asa ca, obtinetiva o lungime de asa fel ca cu varga in dreapta si pestele in stanga, in pozitia scoaterii carligului din gura, varful blectorat sa stea putin indoit, astfel linia va sta usor tensionata.Despre plute, alta data.
CARLIGUL
Eu sfatuiesc sa folositi carlige forma cristal, carlige albe si mai inchise la culoare, cele rosii sunt de fite.
Sa aiba tija medie lunga pt pescuitul cu vierme agatat sau tija lunga pt vierme tras sau crosetat.
sa aiaba virful rezistent, microspin, sa aiba paleta rezistenta. Marci o sa le discut cu alta ocazie.
MOMEALA
Cea mai utrilizata 99% este viermele. Rar se foloseste biluta de paine sau pe frig iarna larve.
Viermele trebuie ales ca marime adecvata carligului cu care pescuim. Un vierme mai mare duce la rateuri fie ca atunci cand e agatat pestele nu ajunge la carlig, fie cand e tras sau crosetat viermele sa faca dop si varful carligului sa nu ajunga in gura pestelui. nu folositi 2 sau mai multi viermi pe carlig, este cel mai pagubos pescuit, veti da rateuri la infinit.
Deci vierme mic si nu foarte proaspat, sa fie mai rezistent.
Culoarea viermelui este o chestie care este mai mult de gustul pescarului. Cand se foloseste carcalete, e bine ca baza sa fie facuta din vierme mic alb, apoi, peste vierme,larva. Astfel larva va fi pusa in evidenta mai repede.
Eu folosesc, cu succes, zic eu, vierme alb, rar alte culori.
NADA.
Aici e aici.
Trebuie gandit in principiu.
In primul rand sa stim cateceva despre adversar. Este ciprinid, este dotat cu un aparat bucal foarte delicat, se hraneste ca si fitofagul prin absortie si filtrare.
Mai are un sistem digestiv simplu foarte sensibil.
Are o capacitate digestiva greoaie, un intestin subtire lung, o perioada lunga de evacuare a alimentelor. Are un sistem nervos bine dezvoltat, simtul olfactiv deosebit de receptiv, are un vaz foarte bun......etc Deocamdata sa analizam numai astea si sa vedem ce inseamna aceste informatii puse cap la cap:
Asta s-ar traduce ca pestele vrea sa aiba o masa de hrana foarte fina raspandita in masa suspensiei din apa, astfel de masa poate fi absorbita si filtrata si pestele va avea obiectul de activitate si va sta pe nada mai mult timp. Asta spune ca nada trebuie sa fie fina, foarte fina. Asta o data. Apoi nada trebuie sa fie compusa din elemente care sa-i ofere posibilitatea sa se deschida la adancimea dorita, (mecanica nadei) la suprafata, intre ape sau pe fund. In aceste situatii ingredientele trebuie alese si dozate pe acest principiu.
A se evita saturatia rapida a pestelui.... aici e aici... ce face un peste satul? pai face ce face si lupul satul, are instincte, adica instinctul de conservare si va dorii sa apere locul si sa goneasca pestii concurenti la hrana. Cand apare acest fenomen? Apare cand pestii devin satui si incep sa observe pe ceilalti pesti care vin pe nada si reflexul este de ai gonii. Deci acei pesti satui stationati pe nada fac rau pescuitului. Ce trebuie facut? ar trebuii sa tinem cont ca nada sa nu fie foarte satioasa, sa contina putine elemente proteice sau aminoacizi, sa fie saraca dar foarte atractiva, sa fie foarte fina, sa-i scape din lamele filtrante, sa nu poata inghitii de cat foarte putin. Apoi sa-i golim stomacul si traectul digestiv... cum... ei bine aici sunt procedee deja profesioniste si nu e cazul.
Atunci sa vedem cum il putem face mai atras de nada. Trebuie sa avem o culoare care sa nu faca nota discordanta cu mediul. Culoare buna este o culoare de nuca sau mai inchisa chiar. Aici este bine sa se foloseasca tracix, un produs care coloreaza nada, unul sa zicem negru. Se poate folosii srot fin macinat. Adaugat in anume cantitati face nor, ceea ce e f bine, norul sta in suspensie si asta face bine. De ce bine sa facem nor?
Pai, asa cum am vazut, obletele vede foarte bine. O data se vede bine ca pretenul de langa el a disparut, atunci incep banuielile... pestele va manca cu frica. Norul ii va da curaj si astfel va venii si va sta pe nada. Totodata nada nor, va da posibilitatea saturatiei tardive a pestelui.Nu e obligatoriu sa folositi tracix, dar si alte elemente care produc nor. Unii folosesc lapte praf, atentie ca merge dat in nadele de frig, cand e cald se altereaza usor si poate strica toata nada, se foloseste si faina de grau, pamant fin de pe fundul apei, alea ce se scortureaza dupa ce scad garlele. Se aduna si se trece prin ciur fin de tot si se adauga in nada.
Asa ca am vazut cum e cu vazul, cu gustul si mirosul, sa vedem cum e... acest peste are senzori deosebiti dar mai puternici de gust. Din acest motiv nada trebuie sa fie dulceaga, pestele iubeste aceasta aroma. La miros, este bun orice aditiv fie lichid fie praf, adaugat in nada. Eu as acorda mai multa atentie pestilor care se pot monta in cardul de oblete. Astfel un caramel ar aduce babusca si carasul, o vanilie aduce platica carasul si babusca dar place si la ciortan, arome de fructe etc...
Sa recapitulam. Mada= o masa de cca 70%, masa purtatoare, aici e buna tarata de grau foarte marunt macinata si sitata, o slaba proteina vegetala, aici se poate venii cu o macinatura fina de canepa cu malai tot asa macinat f fin, poate un max 5% biscuit plasmon, la fel, apoi cca 15 % in volume pesmet. CCa 7-10 % indulcitor, miere sau melasa diluate in apa de umectare, zahar pe frig merge, vara fermenteaza repede, aditivul, si acel facator de nor pe care il vreti.
Prepararea nadei. Atunci cand o folositi de fund, nu-i dati multa apa. Se umecteaza in 2 -3 reprize ultima se face cu atomizorul si atentie mare sa nu pierdem mecanica nadei. Cand se face nada de sus, pe suprafata, se foloseste o nada foarte uda care sa se sparga in contact cu apa si sa ramana in suspensie cat mai sus. Intre ele se poate obtine cea de intre ape.
Poate ca este prea profesionist, dar numai asa pare, nu este, nu am intrat in latura profi. Daca nu s-a inteles pici picolo, astept....


pus acum 14 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Nada pt oblete difera in functie de anotimp?
Eu ultima data am avut rezultate bune cu asa ceva...

oblete pescuitul obletelui nada oblete difera functie anotimp?eu ultima data avut rezultate bune asa

25.5KB

Modificat de Rockyonutz (acum 13 ani)


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la