FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania
Forumul pescarilor din Romania . Iti plac pestii , pescuitul , iesirile in natura ? Aici este locul tau de pe internet....Tehnici de pescuit , nade si momeli pentru pesti , scule de pescuit , barci pentru pescari , specii de pesti , discutii despre pescuit , aici le gasesti . Informatii despre balti , pesti rapitori, Delta Dunarii , pescuit pe Dunare , solunar, salau , crap , caras , stiuca , biban, voblere , twistere , lansete si mulinete pentru pescari, magazin de pescuit , retete , bors de peste , peste la gratar , peste la cuptor , plachie de peste....Pentru toti pescarii din Romania....FIR INTINS !
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM PESCUITUL - PESCAR HOINAR PRIN ROMANIA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lutsen din Cluj
Femeie
24 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 48 ani
FORUM PESCUITUL - Pescar Hoinar prin Romania / SPECII DE PESTI / Salaul - Pescuitul salaului - Metode de pescuit  
Autor
Mesaj Pagini: 1
pescarul
Membru de baza

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 184
Denumire : Salau
Denumirea latina : Stizostedion Lucioperca

Descriere : Salaul se poate recunoaste foarte usor dupa forma specifica a corpului, intrucat poarta pe "spate" insemnul caracteristic tuturor reprezentantilor percidelor cele doua inotatoare dorsale, despartite una de alta doar de un mic spatiu. Corpul salaului este lung, aproape cilindric, usor comprimat lateral, acoperit de solzi mici, aspri (ctenoide), motiv pentru care pestele pare aspru la pipait. Coloritul salaului este frumos, discret adaptandu-se la culorile predominante din mediul natural in care traieste. Spatele pestelui este verde-cenusiu, mai rar galben-cenusiu, partile laterale fiind cenusiu-argintii, cu 8-9 dungi mai intunecate, dispuse transversal.

Dimensiuni : 40-70 cm - lungime maxima ~1m
Greutate : 1 - 4 kg - greutate maxima 10-12 kg

Metode : Pescuitul cu lingura, voblerul sau twisterul este modalitatea cea mai frumoasa si cea mai sportiva de prindere a salaului.

Perioada optima : Se pescuieste cu frumoase rezultate in timpul zilei, primavara si toamna, in timp ce in cursul verii eficienta maxima se poate atinge in orele imediat urmatoare rasaritului de soare sau in cele premergatoare asfintitului.

salaul pescuitul salaului metode pescuit denumire latina salaul poate recunoaste foarte usor dupa

21.8KB


_______________________________________
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul !

[img]http://pescuitul.3xforum.ro/img/pics/pescuitul.3xforum.ro/ok_5161.jpg[/img]

pus acum 15 ani
   
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 228
eu pescuiesc la pestisor viu aproape de fundul apei la salu...

pus acum 15 ani
   
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 228
p.s. cel mai mare salu prins de mine si de tata este de 11 kg..la prut

pus acum 15 ani
   
donpaul
Membru de baza

Din: Iasi
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 228
cateva informatii in plus despre salau

-In tara noastra salaul traieste in mod natural in Dunare, in baltile si afluentii ei cit si in lacuri interioare din zona litoralului.
Prin populare acestia pot popula si baltile izolate dar adaptarea acestora este mai dificila.
In urma unui experiment de populare cu salau, prin anii '80, balta Fundeni - Frunzanesti era renumita prin capturile de salau prinse de pescarii sportivi insa, dupa citiva ani de la ultima populare specia a disparut complet.
-Salaul prefera apele limpezi unde isi poate urmari prada in voie.
Ca pentru orice peste rapitor, hrana este constituita din mici vietuitoare acvatice si in special pestii mici.
Salaul are corpul alungit, rotunjit, subtiat mult spre coada, capul mare, gura larga. Are dinti ascutiti cu cite doi colti ascutiti pe fiecare falca. Culoarea este verde-cenusie iar burta este alba. Pe spate acesta prezinta 8-12 dungi.
-Salaul poate atinge o lungime de pina la 1 m si 15 kg greutate. Dimensiunea minima permisa pentru a retine salaul este de 50 cm. Reproducerea sa are loc primavara, in lunile martie-aprilie.
Pescuitul salaului se poate face cu undita cu fir subtire (0.2-0.3 mm ) sau cu lanseta iar struna va fi din fir de nylon sau din materiale compozite, rezistente, ca si in cazul stiucilor.
Momeala cea mai folosita este pestisorul viu si se agata in ac de buza cu virful iesit prin nara astfel incit acesta sa ramina in viata cit mai mult timp.
Cirligul va avea nr. 6-8 fiind recomandat un plumb usor (max. 15 g). Pluta va fi lunga (peste 15 cm), confectionata din pene de gisca sau din alte materiale moderne.
Salaul musca hotarit, inteparea trebuind sa fie prelungita si ferma. Nu trebuie sa ne grabim la intepare deoarece salaul este lacom si insista mult asupra momelii. La muscare pluta coboara usor pina dispare complet spre adincurile apei. Cind nu se mai vede nimic, dupa un timp, intepam energic. Pe cit posibil vom incerca sa mentinem pestele la suprafata altfel acesta se poate ascunde dupa obstacolele situate pe fundul apei.
-Sezonul salaului incepe din august si tine pina la inceputul iernii. Orele favorite sunt cele dupa rasaritul soarelui si spre amurg.
Salaul se poate pescui si la naluci dar rezultatele sunt in general mai slabe decit la pestisor viu.


pus acum 15 ani
   
DanutZ
Veteran

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 612
sincer....la salau n'am pescuit de foarte multe ori si asta din cauza lipsei salaului in zona unde locuiesc eu......am prins salai frumosi la arad,pe Ghioroc in timpul facultatii,la peste viu,dar la fund,,,,fara pluta,dar cei mai multi si cei mai mari i'am prins pe Dunare....la twister sau vobler!nu stiu...la salau mi se pare moameala artificala mai eficienta decat cea naturala,si asta din cauza k e greu sa localizezi locurile unde se afla salaul...cel mai bine este sa incerci la twister/boler pana prinzi 1-2 in acelas loc si abia apoi sa te apuci sa dai cu pestisori!

pus acum 15 ani
   
alinescu
Vizitator




draqdevil a scris:

sincer....la salau n'am pescuit de foarte multe ori si asta din cauza lipsei salaului in zona unde locuiesc eu......am prins salai frumosi la arad,pe Ghioroc in timpul facultatii,la peste viu,dar la fund,,,,fara pluta,dar cei mai multi si cei mai mari i'am prins pe Dunare....la twister sau vobler!nu stiu...la salau mi se pare moameala artificala mai eficienta decat cea naturala,si asta din cauza k e greu sa localizezi locurile unde se afla salaul...cel mai bine este sa incerci la twister/boler pana prinzi 1-2 in acelas loc si abia apoi sa te apuci sa dai cu pestisori!

eu sunt mai comod, tatonez locul direct cu pestisor, daca mi se pare bun de salau sau daca stiu ca s-a prins salau acolo am dat si la twister in locuri stiute, dar am prins mai frecvent la pestisor sau bucatica, de o vreme doar la pestisor dau, chiar daca mai da cate un bibanel


pus acum 15 ani
   
Rockyonutz
MEMBRU DE ONOARE

Din: Galati
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2628
Recordul mondial

category: rod & reel
weight: 18,70 kg (41 lb 4 oz)
length: 116 cm (46 inches)
locality: Danube River, Austria
year: 1990
caught by: Friedrich Kraus

salaul pescuitul salaului metode pescuit recordul rod & 18,70 (41 oz)length: 116 (46 danube MEMBRU DE ONOARE

19.6KB


_______________________________________
,,Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial.''

                                                          Ernesto Che Guevara


pus acum 14 ani
   
Modigliani
Moderator

Din: Atlantida
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 8751
Salaul si ..... vantul !

...............................

Ce legatura exista intre vant si comportamentul salailor? Oare stiu macar acesti pesti cand bate vantul? Aceste intrebari nu vor primi probabil niciodata un raspuns cu adevarat bine documentat. Dar putem incerca sa le raspundem, folosindu-ne de observatiile facute pescuind salaul de-a lungul anilor.

Unul dintre motivele pentru care pescuitul salaului pare sa fie mai productiv pe timp de vant este pur si simplu faptul ca ne ofera mai multe oportunitati de a ne prezenta nalucile. Miscarea de sus in jos a valurilor face ca si lansetele montate pe barca sa se miste de sus in jos, astfel incat nalucile noastre vor evolua cu mult mai bine. E bine chiar sa folosim mai multe suporturi cu lansete simultan, pentru ca valurile ne garanteaza o evolutie perfecta pentru fiecare naluca, acoperind totodata o zona mai exitinsa. Si asta fara sa pornim motorul barcii ci lasandu-ne purtati pe apa de bataia vantului.

Vantul ne permite de asemenea sa ne apropiem de salaii care se ridica la suprafata. Vantul tulbura apa si salaii nu ne mai pot vedea barca. In acest fel, putem sa pescuim mai aproape de bancurile de peste fara a fi detectati, pentru ca apa este pusa in miscare de vant generaza variatii mari de presiuni, ceea ce reprezinta un camunflaj perfect pentru siajul barcii.

Miscarile produse de barca in coloanele de apa reprezinta un lucru foarte important si adesea subestimat. Salaii nu au neaparata nevoie sa vada ceea ce se intampla in jurul lor. Ei reactioneaza altfel decat noi oamenii. Daca va asteptati ca ei sa procedeze ca ca si noi, in masura in care intai vad si aud si apoi reactioneaza, va inselati. Salaii au un al saselea simt, multumita organului suplimentar cu care sunt inzestrati: linia laterala.

Linia laterala functioneaza ca o ureche interna. Percepe vibratiile si miscarile maselor de apa si ajuta pestele sa simta ce se intampla chiar si atunci cand transparenta apei este redusa la zero. In momentul in care sunteti intr-o barca care se deplaseaza deasupra unui banc de salai, ei vor simti ca deasupra lor este ceva de vreo 6 metri lungime, suficient de mare pentru a-i putea ataca. Din acest motiv, isi vor schimba comportamentul. In loc sa fie agresivi, sa atace nalucile pe care i le vom arunca, vor fi defensivi, ceea ce inseamna ca vor ignora nalucile sau chiar vor fugi de ele.

Linia laterala este localizata de-a lungul corpului pestelui. Cand curatati un salau, o veti vedea usor, este o dunga rosie care traverseaza longitudinal carnea pestelui. Daca va veti uita la microscop, veti vedea ca arata ca un sir de zeci de mii de firisoare mici. Sunt tot atatia senzori care avertizeaza creierul pestelui oricand apar vibratii in apa din jurul lui. Chiar si cele mai mici vibratii.

Cat de sensibil este acest simt? Cercetatorul Joe Lindel spune: “cu acest organ pestele poate distinge o anumita specie de peste prada de o alta. In momentul in care un pestisor inoata in apropiere, el creaza o anume vibratie care este unica de la o specie la alta. Fiecare creatura acvatica are o astfel de ’semnatura’. E ceva foarte similar cu aprentele digitale la om”.

Pestii tineri nu au o linie laterala bine dezvoltata. La pestii abia iesiti din icre ochii sunt primele organe de simt care se dezvolta, ei nu pot percepe deplasarile coloanelor de apa si schimbarile de presiune. Doar cand ochii vad ceva, pestisorul reactioneaza. Va puteti uita de exemplu la pestisorii mici dintr-un acvariu. Imediat ce miscati mana deasupra lor vor intra in panica, pentru ca vor vedea miscarea. Chiar si frunzele care cad dintr-un copac sau o pasare care trece in zbor pe deasupra lor poate sa sperie un grup de pestisori mici. Vederea este singura aparare a pestilor mici, de aceea ei reactioneaza atat de violent la cel mai mic stimul vizual. Multumita vederii pot sa scape salaului, daca apa este suficient de transparenta pentru a-l putea vedea inainte ca acesta sa-si declanseze atacul.

Cand bate vantul, o schimbare dramatica are loc in viata pestilor mici, abia eclozati. Valurile incep sa bata inspre mal, miscand masele de apa. Apa se tulbura si vizibilitatea se reduce. Salaii reactioneaza la acest semnal. E ca si cum ar auzi un clopotel care-i cheama la masa. Ei se vor putea deplasa si vor putea simti cele mai mici vibratii in apa, pe cand pestisorii prada nu se vor mai putea pune la adapost in timp util in apele tulburi.

Pestii mici au un comportant ciudat in apele tulburi. Cum nu mai pot detecta miscare la distanta, ei se relaxeaza. Isi lasa garda jos si incep sa sa hraneasca cu suspensiile din apa. Salaii se vor deplasa inspre ei odata cu valurile mai puternice. Dar ei reusesc sa distinga vibratiile pe care corpurile pestillor mici le genereaza in apa. Cand sa apropie suficient de mult ii inghit, odata cu apa care ii inconjoara. Nici nu este nevoie sa-i vada. Iata de ce vanturile puternice si valurile mari par sa genereze conditii bune de a prinde peste.

Vantul mai are o calitate: genereaza turbulente in apa mica. Sunt asa-numitele linii de noroi. Valurile care se zdrobesc de mal aduc in apa nisip si pamant, care raman in suspensie in straturile de la suprafata apei, imprastiindu-se pe spatii extinse ca o umbrela deasupra straturilor mai adanci.

Puteti avea o partida exceptionala daca pescuiti la 20-30 de minute de la formarea unei astfel de linii de noroi. Cand pescuiesc intr-un concurs, caut intotdeauna astfel de zone cu linii de noroi. Daca ziua a fost frumoasa si se porneste brusc vantul, ma indrept imediat catre cel mai apropiat loc cu apa mica, pentru ca stiu ca se va forma o linie de noroi acolo iar pestii se vor deplasa intr-acolo si ei, pentru a-i prinde pe cei mici aflati fara aparare. In astfel de locuri incepe imediat o frenezie a pestilor mari, care ataca in grup. De aceea, pot fi si usor de pescuit in astfel de locuri.

Dupa ce se satura, pestii mari se intorc in apele adanci unde stau de obicei, intorcandu-se abia mai tarziu cand li se face din nou foame. Daca vantul tine mult si linia de noroi se mentine cateva zile, veti vedea ca pescuitul nu va mai fi la fel de productiv ca in primele 20 de minute de la aparitia liniei de noroi.

.......................

articol preluat copy/paste


pus acum 14 ani
   
azazel
Veteran

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1576
din experianta traita si vazuta la colegi pescari care dau la rapitori in mod predilect , pot spune ca salaul se prinde in general dimineata si seara , dimineata in mal , iar seara am observat ca bate in zone cu copaci cazuti , unde stau de obicei ciprinidele

_______________________________________
Domnule, de ce pescuiesti cu mucuri de tigara?
- Ca vreau sa prind un peste afumat!

pus acum 14 ani
   
traian67
Membru

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 19
Ce fel de carlige trebuie folosite pentru pescuitul salaului cu pestisor viu?

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la